Marimer

NAZALNA HIGIJENA – MIŠLJENJE EKPERATA

Nosna sluznica ima različite funkcije:
  • Njena glavna uloga je da filtrira prašinu i čestice iz inhaliranog vazduha koristeći kontinuiranu izlučenu nosnu sluz
  • Još jedna funkcija je da „klimatizuje“ vazduh pomoću sitnih dlačica u nosnom kanalu koje zagrejavaju i vlaže vazduh i deluju kao filter i regulator protoka vazduha.
  • Poseduje funkciju antiinfektivnog dejstva korišćenjem 2 mehanizma: pomoću sluzi sakuplja infektivne agense i drenira ih u rinofarinks nakon čega odlaze u digestivni trakt; direktna antiinfektivna aktivnost litičkim enzimima i površinskim antitelima (IgA) koji “neutrališu” mikroorganizme.
  • Olfaktorna senzorska funkcija koja se nalazi na olfaktornom rascepu.

Redovna higijena nosa je neophodna i biće u narednom periodu u još većoj meri, usled povećanja zagađenja životne sredine.

Ovom higijenom, koja se vrši redovnim ispiranjem morskom vodom, moguće je ukloniti čestice sakupljene preko nosne sluznice i filtrirane kroz nos, kao i alergene odgovorne za kongestiju nosa i drenažu.

Pored toga, ovo ispiranje jača lokalni imunitet nosa obezbeđivanjem dodatnih elemenata u tragovima, koji na taj način doprinose smanjenju rizika od infekcije ždrela

Ispiranje je idealno obaviti ujutro ili uveče, kao i pre čišćenja nosa. Preporučuje se da se glava okrene na jednu stranu pre prskanja rastvora, a prilikom upotrebe kod dece, postavite ih u ležeći položaj na bočnu stranu.

U slučaju nazofaringealne infekcije, ova ispiranja se mogu ponavljati nekoliko puta dnevno sa hipertoničnim slanim rastvorom koji ima jače dekongestivne dejstvo na nosnu sluznice.

DOKTOR BENOIT LAMBLIN
 

Specijalista za uho,grlo i nos
Diplomirani vratno-facijalni hirurg