Marimer

PREHLADA – ZAPUŠEN NOS

Obična prehlada je vrlo česta infekcija nosa i grla i uzrokovana je virusom ili bakterijom.

Glavni simptomi prehlade:

Takođe poznat i kao akutni rinitis, obična prehlada uključuje simptome kao što su bol u grlu, kijanje, osećaj zapušenog nosa (nosna kongestija) i curenja iz nosa. Ovi simptomi se pojavljuju postepeno i obično traju 5 do 7 dana, najviše 2 nedelje.

Od početaka jeseni do proleća je period kada su prehlade najčešće. Tada provodimo najviše vremena u zatvorenom prostoru, što povećava rizik od infekcije. Pored toga, tokom zime, vazduh u zatvorenom je obično suv, što dovodi do isušivanja nosne sluznice. Ona postaje manje efikasna u borbi protiv virusa i bakterija u prevenciji prehlade.

Obična prehlada je zarazna. Da bi izazvao prehladu, virus ili bakterija prvo mora da se veže za sluzokožu nosa, očiju ili usta. Infektivni agensi mogu da dođu do sluznice kada neko ko ima prehladu kašlje ili kine i time oslobodi sitne kontaminirane kapljice koje zatim udahne neko drugi. Obična prehlada se može širiti dodirom ruku zaražene osobe ili kada dodirnete kontaminirani objekat, a zatim usta, nos ili oči. Period inkubacije varira od dvanaest sati, do nekoliko dana, u zavisnosti od virusa.

Lečenje prehlade:

Najčešće morate da sačekate da prehlada prođe. Telo će se samo izboriti protiv infekcija. U svakom slučaju, antibiotici su beskorisni protiv virusa, kao i kod blažih bakterijskih infekcija.

Zapušen nos

Do nazalne kongestije ili zapušenja nosa dolazi zbog upale ili lokalne iritacije, koja uzrokuje oticanje sluznice i time sužava prolaz za vazduh.

Lečenje blokiranog nosa:
  • Koristite nazalni dekongestant

Upotreba nazalnog dekongestiva može pomoći da se privremeno ublaži umerena nosna kongestija. Ovi proizvodi, koji se uglavnom prodaju u apotekama, deluju tako što smanjuju otok sluznice nosa, što olakšava prolaz vazduha.

Lečenje blokiranog nosa:
  • Pobrinite se da spavate

Ako vaša soba ima adekvatan nivo vlage, dišete bolje kada spavate. Ako imate ovlaživač vazduha, možete koristiti destilovanu vodu, kako biste bili sigurni da ste sprečili raspršivanje plesni i bakterija u vazduh.
Ako nemate ovlaživač, posuda napunjena vodom postavljena na radijator može biti od koristi, sve dok redovno menjate vodu.
Ne zaboravite da vam uzglavlje bude dovoljnovo visoko. Ovo smanjuje pritisak tečnosti u nosu i pomaže da se izlučuju sekreti dok spavate.

  • Razmislite o uzimanju dodataka cinka i vitamina C

Cink ima blagotvoran učinak na respiratorne organe. Obzirom da povećava lokalni i sistemski imuno odgovor , može biti od velike koristi u prevenciji upale sinusa. Što se tiče vitamina C, preporučuje se za sprečavanje prehlade.

  • Nos zapušen zbog alergijskog rinitisa: smanjite rizik od alergija!
Kod kuće postoji nekoliko jednostavnih načina da se pomogne u sprečavanju alergija. Pokrijte dušek antialergijskim prekrivačem, zamenite jastuke od perija jastucima od sintetičke pene i izbacite tepih iz spavaćih soba. Redovno brišite prašinu.
  • Proverite vazduh u prostoriji na poslu

Vodite računa da vlažnost vazduha bude dovoljna i da se redovno provetrava

OTKRIJTE NAŠ MARIMER HYPERTONIC SPREJ ZA NOS

DOKAZAN EFEKTI
 

Čista 100% prirodna morska voda se prikuplja nedaleko od Saint-Malo.

Nastavi čitanje…